Чайник С.Томари, бл. 1715 р.

Розмір зображення: 616:800 піксел

Десь близько 1715 р. Равич зробив для переяславського полковника С. Томари срібний чайник, який вражає своєю формою, ясністю композиційного рішення й технічною досконалістю (КПЛ, № 2203). Чайник невеликого розміру, його форма нагадує гарбуз із чудовими пропорціями, носик схожий на голівку гусака, ручка енергійно вигнута й має красивий вигляд. Тулуб чайника і поверхня кришки оздоблені чітко проробленими орнаментальними смугами у вигляді плетива стрічок, вправно виконаного плоским карбуванням. Узор і медальйон, в якому викарбувано герб власника, позолочені. Поєднання золота з сріблом оживляє поверхню чайника і підкреслює його силует. Майже такої ж форми і чайник, виготовлений у 1739 р. московським анонімним майстром [Труды ГИМ, в. XVIII, стор. 140, рис. 34]. (с. 106 – 107)

Срібний чайник з гербом переяславського полковника С. Томари. Майстер І. Равич. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2203

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 104.