2011 р. Музейні комплекси Переяслава – на межі виселення

Дата: 29.04.2011

Загалом 24 переяславських музеї «квартирують» на території заповідника – колишнього монастиря. У Вознесенському соборі, що його збудував Мазепа, від 1975-го притулилася Діорама. Активісти стверджують: приміщення від музейного об’єкта звільняють.

Ірина Татькова, заступниця директора музейного заповідника «Переяслав»: Я не заперечую, що дійсно зверталися і Московський, і Київський патріархат стосовно Вознесінського собору. Власне, на всі листи і на лист Міністерства культури ми відповідали: «Діорама може бути перенесена тільки у випадку добудови історичного музею».

28 метрів завширшки та 7 заввишки. Це фрагмент букринського плацдарму восени 1943-го. Батальне полотно – одне з найліпших у цьому жанрі – створили майстри московської студії Грекова. Щороку на 9 травня тут проща родичів загиблих.

Інна Більченко, вчена секретарка музейного заповідника «Переяслав»: Усіх солдатів, усіх воїнів, яких ви тут бачите, художники малювали з фотографій. Це все реальні люди, які були на Букринському плацдармі. На превеликий жаль, більшість із них тут так і загинули. Цих людей перепоховали в Переяславі в братській могилі.

Не те що вивезти – почистити від пилу полотно, кажуть музейники, не мають права. Полущена фарба, сліди голуб’ячого посліду – колись тут не було скла на даху. Втрати й масштаби реставрації особисто приїдуть оцінювати майстри студії Грекова.

Поруч із собором – музей Григорія Сковороди – старовинний колегіум, де український філософ викладав з власного підручника. На сайті Московського патріархату патріархат український прочитав про рішення Синоду – створити при колегіумі чоловічий монастир. Міністр культури каже, все – чутки.

Михайло Кулиняк, міністр культури України: Конечно неправда! Скажіть, будь ласка, де ви взяли, що комусь передають музей Сковороди?

– Начебто є рішення Синоду.

– Начебто чи є?

– Я вас питаю.

– Дайте рішення, покажіть. Я до Синоду не відношуся, але я його не бачив.

– Тобто це неправда?

– Абсолютна неправда.

Панотець Олександр із УПЦ підтверджує: монастир буде, та музею не чіпатимуть.

Отець Олександр, архиєпископ Переяслав-Хмельницький, УПЦ: Так воно було споконвіку, так воно повинно бути. Українська православна церква не претендує на будь-чиє майно. Музей Сковороди як був, так і буде. Єдине, що відбулося, – це останній раз, коли я звершував богослужіння у Переяслав-Хмельницькому, я відвідав цей музей.

Обидва патріархати претендують на старовинні переяславські церкви. Московський уже служить у Михайлівській, а київський – у Вознесінській дзвіниці. Про збереження пам’яток не піклується жоден. На дзвіниці облітає тинькування. Михайлівська церква після реконструкції отримала дивну надбудову. А ось такий бароковий вигляд вона мала на малюнкові Тараса Шевченка.

Олексій Лукашевич, кандидат історичних наук: Малюнок Тараса Григоровича Шевченка, який засвідчує, що на цій церкві є купол, проте він дещо іншої конфігурації.

Поки священики чубляться, у лавах музейних працівників також розкол. Тепер тут дві музейні профспілки.

Ганна Козій, музейна працівниця: Це дуже прикро, що стали на супротив дві конфесії, а нам потрібно захищати музеї, захищати пам’ятки.

Історичний музей Переяслава, який би мав притулити всі музейні скарби, будують понад 30 років. До 1100-річного ювілею міста ледве звели дах. Іржава табличка Музею етноодягу – прикрашає приватний гараж. Його власниця – колишня працівниця музею – розповідає: історичні костюми з Михайлівської церкви виселили кілька років тому.

Джерело: СТБ