Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Церква 1767 р. (дерев.) із с.Андруші Переяславського району Київської обл. [Гудченко З.С. Музеї народної архітектури України. – К.: Будівельник, 1981 р.].

Дерев’яна церква 1767 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 100].

Церква із с. Андруші Переяславського району Київської обл. в Музеї народної архітектури у Переяславі-Хмельницькому.

Церква святого Георгія – церква з села Андруші Переяславського полку, пам’ятка архітектури національного значення. Збудована на кошти сільської громади в 1768 році.

Церква – однобанна споруда висотою 27,5 метрів, в плані хрещата з 4-гранником в цетрі та 4 рукавами по сторонам світу.

Вівтар, бабинець, північний та південний зруби разом з міжрукавними зрубами, які вдвічі нижчі за висоту рукавів, утворюють монолітну масу, над якою стрімко підноситься верх.

В 30-х роках 19 століття прибудовано дзвіницю. В 1845 році Т. Г. Шевченком цю церкву зображено на малюнку «Верби в Андрушах».

Оздоблена церква надзвичайно скромно. Розети-хрести розміщені по фризу всієї споруди, фронтонах, по фризуверху центральної дільниці та четверика дзвінниці, а також на стінах четверика дзвінниці.

В інтер’єрі церкви ікони кінця 19, початку 20 століть. 5-ти ярусний іконостас середини 19 століття оздоблений чудовим різбленням. Автентичний іконостас за радянських часів вивезений до Ермітажу, то ж музей підібрав схожий дерев’яний різний іконостас ХІХ століття. А також багату колекцію старих ікон, різний дерев’яний аналой, колекцію дерев’яних та металевих хрестів.

Довідка на сайті

Довідка на сайті