Церква із с.Острійки

Інфо про неї – в с.Острійки.

Перевезена до музею в 1967 р.

Церква Іоана Богослова: Церква належить до найдавніших, найбільш поширених на Україні пам’яток козацької доби. Збудована на кошти козацької громади з тесаних дубових пластин, встановлених на кількох, вкопаних у землю кам’яних брилах. Кінці зрубу покладені в “канюки” без лишку, стіни обшиті шалівкою.

Тризубна будівля з трьома верхами в один ряд. Зруби “бабинця” і нави прямокутної форми, вівтар гранчастий, побудований на п’яти сторонах восьмигранника.

Дзвінниця (середина 18 століття) – велична триярусна споруда з галереєю навколо нижнього ярусу, перевезена з села Бушево Рокитнянського району Київської області.

На простому козацькому подвір’ї відтворено козацький некрополь. Встановлено 67 кам’яних і дерев’яних хрестів 18-19 століть, із зруйнованих, зрівняних з землею цвинтарів наддніпрянських козацьких сіл Переяславщини, які потрапили у зону затоплення Канівського водосховища.