Цвинтар радянських та італійських військовополонених

Цвинтар радянських та італійських військовополонених при Сталагу 327 в Перемишлі.

Odkrycie zbiorowych grobów przy ulicy Cegielnianej w Przemyślu (dawniej wieś Pikulice) jest wynikiem powojennego śledztwa Komisji ds Badania Zbrodni Hitlerowskich w Polsce. Z badań Komisji należy wnioskować, że na miejscu w latach 1941-1944 grzebano jeńców z pobliskiego Stalagu 327 – przede wszystkim żołnierzy radzieckich i włoskich – możliwe, że także innych narodowości. Zlokalizowano jedenaście zbiorowych grobów z czego trzy ekshumowano w roku 1963 wydobywając szczątki 830 osób bez określenia przynależności narodowej.

Na Cmentarzu jeńców radzieckich i włoskich przy ul. Obozowej w Przemyślu w 2014 r. pochowano ekshumowane szczątki 2962 jeńców radzieckich i włoskich, którzy zmarli w latach 1941-1944 w niemieckim obozie „Stalag 327” w Pikulicach i Nehrybce. Cmentarz jeńców radzieckich i włoskich został zmodernizowany w latach 2015-2016. Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa w Warszawie oraz Wojewoda Podkarpacki przekazali środki finansowe na urządzenie mogił zbiorowych i odnowienie mogiły już istniejącej.

22 października 2016 r. odbyła się uroczystość otwarcia i poświęcenia cmentarza wojennego żołnierzy radzieckich i włoskich przy ul. Obozowej. W wydarzeniu wziął udział Prezydent Miasta Przemyśla Robert Choma, Zastępca Prezydenta Grzegorz Hayder, Konsul Generalny Rosji w Krakowie Aleksandr Minin i reprezentujący Ambasadora Republiki Włoskiej w Polsce Attaché Wojskowy płk. Davide Di Bartolo, Poseł na Sejm RP Wojciech Bakun oraz licznie przybyli mieszkańcy Nehrybki i okolic.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».