Перекопань с

Приміське село Перекопань або Перекопане (ще раніше – Прірва) було заселене переважно українцями. Тут була церква та читальня «Просвіти». На місцевому цвинтарі поховано багато українців. У церкві було 650 парафіян. Німець Яків Кальтбрун, який близько 1850 р. приїхав до Перемишля з Австрії чи Німеччини пошлюбив українку Параскеву Пайташ. Мати відомого перемиського українського діяча Володимира Пайташа була його онучкою. Яків Кальтбрун побудував великий металевий хрест на Перекопанському цвинтарі з написом:

"сей хрест созда Яків кальтбрун року Божого 1888 у пам'ять померлим".

Джерела:

Володимир Пайташ, Перемишль. Відгомін минулого (Спогади), Товариство “Український Народний Дім”, Перемишль 2011, 450 с.

Іванусів О. Церква в руїні: загибель українських церков Перемиської епархії. Ст. Катарінс: Релігійне Товариство Українців-Католиків Канади, 1987 – 350 с.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".