Українці в обороні та штурмі фортеці Перемишль

Серед оборонців фортеці в 1914 р. були представники численних народів Австро-Угорської імперії, в тому числі українці. В штурмуючих військах (230 тис.) також було багато українців. Зважаючи на це, доходило до самосудів австріяків над українцями. 14 вересня 1914 р. австрійський відділ Д. Шайнера, що конвоював українців з залізничного вокзалу до табору військовополонених до табору в Бакончицах 46 осіб. Вночі з 21 на 22 березня 1915 р. зірвано мости, форти та радіостанції. До полону потрапили 9 генералів, в тому числі українець Феликс Шепарович, який помер у неволі в Сибіру. Під час здобування фортеці загинуло 40 тис. солдат російської армії, більшість з яких було українцями. Генерал-поручник Микола Володченко був генеральним інспектором артилерії 3-ї російської армії, а після падіння фортеці комендантом фортеці.

У гарнізонному шпиталі №3 Перемишля працював Степан Дмоховський (1875-1959) – лікар та громадський діяч Перемишля (м.ін. голова спортивного клубу «Сян», видавець часопису «Сільський голос», співзасновник «Українського голосу»).

Kolańczuk A. Pikulice. Ukraiński cmientarz wojenny. – Przemyśl. -2003. – 12 s.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська Фортеця».