Кошари 22 -го полку артилерії

Кошари 22 -го полку артилерії – місце табору інтернування вояків війська польського (в тому числі українців) після окупації Перемишля німцями, вул. Міцкевича (суч. вул. Львівська) 98-108.

Natychmiast po wkroczeniu wojsk niemieckich utworzono dla internowanych żołnierzy i cywilów w rynku pod nr 25, w budynku dawnego Sądu Okręgowego (dziś Urząd Wojewódzki), obóz zbiorczy oraz obóz przejściowy przy ul. Mickiewicza 98-108 (dziś ul. Lwowska) w koszarach 22 Pułku Artylerii Lekkiej. Obozy te istniały do 27 września, kiedy to część internowanych zwolniono, a pozostałą część przekazano do dwóch obozów jenieckich na Zasaniu, przy ul. Okrzei i na Lipowicy. Stan zaludnienia tych obozów wyniósł od 7 do 15 tys. osób.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".