Вулиця імені польсько-українського непорозуміння

Переклад і слово Тарас Радь:

Сьогодні (25.11.2019 р.) міська рада Перемишля буде розглядати питання про перейменування вулиці єпископа Йосафата Коциловського. Основний аргумент грунтується на совєцьких міфах про так звану «колаборцію з німцями, підтримку українських націоналістів і нелояльності до польської держави». При цьому у 2001 році Папа Римський Іван Павло II беатифікував Коциловського, який сьогодні зачислений до мучеників Католицької церкви.

Для розуміння це крихітна вулиця, на які знаходиться лише будівля курії Перемисько-Варшавської єпархії УГКЦ.

25 листопада відбулося засідання Комісії з економічних питань (Komisji Gospodarki Miejskiej) міської ради м. Перемишль з обговорення проекту ухвали 257/2019 «Про зміну назви вулиці блаж. єпискова Йосафата Коциловського на блаж. єпископа Григорія Хомишина». Участі у засіданні брали 9 членів комісії, депутати Перемиської міської ради, а також представники громадськості. Головувала на засіданні голова комісії Гражина Стояк.

Серед авторів проету ухвали депутати міської ради Анджей Запаловскі і Мірослав Майковскі – обидва є представниками правлячої у Перемишлі праворадикальної партії «Кукіз’15», представники кресового середовища, автори числених українофобських заяв, коментарів. Під час засідання комісії єдині були категоричні в необхідності зміни назви, якомога швидше і без дискусій.

Частина депутатів наче намагалися притримуватися золотої середини, але в результаті поводились як Буриданів осел: і наче проти поспішного і категоричного рішення, але неохоче хотіли залишати назву імені Коциловського. Четверо з них спершу обстоювали цілком розумного компромісного рішення: взяти паузу на 90 днів дял того, щоб провести наукову історичну дискусію, конференцію і широкий діалог з громадою міста.

Від імені української громади Перемишля виступали голова віділення ОУП Ігор Горків, представник курії Перемисько-Варшавської єпархії УГКЦ Михайло Павловський і член ОУП Ярослав Вуйцик, які безнадійно намагалися переконати в необхідності збереженні існуючої назви.

У результаті засідання комісії було несподіване і абсолютно не про те, про що відбувалося обговорення. Депутати вирішили таки змінити назву вулиці Коциловського, але не іменем єпископа Григорія Хомишина, а повернути стару назву (яка була до 2013 року) – імені єпископа Івана Снігурського. За рішення проголосувало 6 депутатів, проти було – 2, утримався – 1.

Оскільки пропозиція виникла під час бурхливого обговорення і на неї негайно пристали, можу припустити, що такий несподіваний поворот був наперед заготовлений авторами проекту ухвали як «компромісний». Якщо для кресов’яків Коциловський, а для українців Хомишин є контраверсійними, то нехай буде так як було до 2013 року.

Найбльш ймовірно, 28 листопада міська рада м. Перемишль, таки прийме позитивне рішення про перейменування вулиці у скоригованому варіанті – замість Йосафата Коциловського назву буде змінено на Івана Снігурського. Для цього депутатам достатньо буде просто проголсоувати за скасування ухвали від липня 2013 року.

На жаль, у той час як на державному рівні намагаються або вдають спробу польсько-українського примирення на історичному фронті, де справді певний час спостерігалося затишшя, на прикордонні усе залишається без змін – постійне витіснення української присутності у публічному просторі.

Підготував Іван Парнікоза