Костел св. Альберта

Przewodów – par. Św. Brata Alberta

Przewodów, 22-540 Dołhobyczów,

Proboszcz: ks. Bogdan Ważny (1962-1986-2007)

Do parafii należą miejscowości: Białystok PGR, Lipina PGR, Liski, Przewodów, Przewodów PGR, Setniki PGR

Kościół filialny: Liski

Odpust: niedziela po 17 VI

Liczba mieszkańców: 1103

Historia parafii:

Dzieło organizowania parafii rozpoczęto w r. 1981, w r. 1987 Przewodów został kościołem rektoralnym. Parafię w Przewodowie erygowano 19 marca 1988 r.

Kościół parafialny, pw. Św. Barata Alberta, w Przewodowie z lat: 1981 – 86, murowany, wg projektu inż. Jana Rabiegi z Tomaszowa Lub., brak polichromii, ściany malowane w kolorze białym, drewniana boazeria. Ołtarz główny przeniesiony z Tomaszowa Lub., konserwowany, uzupełniony obrazem św. Barata Alberta.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kościół filialny w Liskach

C. Cmentarze:

1. Cmentarz grzebalny w Przewodowie, rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki, czynny, nie jest znana data założenia cmentarza, w kształcie czworoboku o pow. 0,8 ha, bez podziału na kwatery, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach

2. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki w Liskach, czynny, założony ok. poł. w. XIX w kształcie czworoboku o pow. 0,9 ha, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach

3. Cmentarz przykościelny, dawniej przycerkiewny w Liskach, założony ok. poł. w. XIX, w kształcie czworboku o pow. 0,24 ha, ogrodzony częściowo kamiennym murem

4. Mogiła zbiorowa członków UPA w Białymstoku PGR

Odpust: św. Brata Alberta (17 czerwca lub w niedzielę po tej dacie) Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 10.00, 12.00 Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1987

małżeństw od r. 1988

zmarłych od r. 1988

Kronika parafialna od r. 1982

Lista proboszczów: ks. Aleksander Panek (1983 – 1989), ks. Michał Słotwiński (1989 – 1995), ks. Jerzy Rzeszowski (1995 – 1998), ks. Stanisław Szałański (2001-2007)

Powołania z terenu parafii: s. Teresa Matwiejszyn (CSSF), s. Wiesława Matwiejszyn (CSSF), s. Maria Kwiatkowska (CSSF), s. Inga Kwiatkowska (CSSF), al. Leszek Kwiatkowski (MS)

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Przewodowie