2008 р. Львівщина: у Буському районі сільську церкву нікому не віддадуть

Дата: 15.02.2008

8 лютого цього року засідала депутатська комісія Львівської облради з питань культури і духовного відродження, яку очолює Марія Христинич. За словами голови Буської районної ради Володимира Замроза, питання про фінансову допомогу на реконструкцію дзвіниці старенької церкви у Побужанах підняв депутат облради Михайло Хвойницький, який від НУНС закріплений за Буським районом. Йдеться про 42 тисячі гривень. Про це сьогодні, 15 лютого, повідомив кореспондент ЗІКу.

За словами Володимира Замроза, комісія дала добро і проголосувала за те, аби звернутися до сесії облради з проханням виділити зазначену суму. Як підкреслив голова райради, сесія облради запланована на 19 лютого, проте не виключено, що день її роботи може бути перенесений. Та все ж Володимир Замроз переконаний, що депутати проголосують за те, аби виділити кошти з обласного бюджету на реконструкцію дзвіниці.

Довідка ЗІКу

Церква Христового Воскресіння побудована у 1777 році без єдиного цвяха. На її будівництво використовувалося дерево з лісу, який ріс на території, що поруч з сільською церквою. Вона є пам’яткою місцевого значення.

Як повідомила сільський голова Побужан Любов Дацків, громада села змінила своє рішення і нині не згідна віддавати зі села церкву. Вона також повідомила про те, що на реконструкцію дзвіниці уже виготовлена кошторисна документація, силами громади заготовлена бляха, потрібно ще придбати дошки і деревяні стойки та 4 дубові підвалини. Таку вимогу поставили члени реставраційної організації, які виконуватимуть роботи. До речі, структура ліцензована. Тепер село чекає рішення обласної ради щодо 42 тисяч.

Голова сільської ради готова навіть звертатися за підтримкою до Президента України і прем’єр-міністра.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»