2008 р. На Львівщині хочуть продати дерев’яну церкву – пам’ятку 17 століття

Дата: 08.02.2008

“На Львівщині, у с. Побужани Буського району, хочуть продати дерев’яну церкву 17 століття з дзвіницею 16 століття. В церкві є старовинний іконостас 17 століття та Євангеліє 12 століття. Храм, наскільки мені відомо, хоче купити мер Черкас. Я вважаю, що церкву хочуть розпродати”, – повідомив сьогодні, 8 лютого, під час засідання президії Львівської обласної ради голова Буської РДА Михайло Вовк.

“Ця церква належить Українській автокефальній православній церкві. Раніше, за Союзу, це була єдина церква в селі. Зараз там збудували нову церкву. В неділю після Служби Божої священик оголосив громаді села про те, що церкву хочуть купити. Церква належить громаді, і лише вона може приймати рішення на загальних зборах. Наскільки мені відомо, вже є 27 підписів за продаж храму. Я вимагаю, аби це питання було піднято на сесії Львівської обласної ради 19 лютого і було прийнято рішення про заборону продажу церков”, – наголосив М. Вовк.

Водночас голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник зазначив, що митрополит Шептицький купував багато церков, які зараз є в Шевченківському гаю. “Головне, щоб вони не горіли”, – зауважив голова облради.

У Буському районі є 14 дерев’яних церков.