1974 р. Паспортна інформація

Могила І.П. Котляревського

Пам’ятка історії.

Розміщення:

Полтавська обл., м. Полтава, парк ім. Котляревського на розі вулиць ім. Фрунзе і Рози Люксембург (за даними 1974 р.)

Загальний опис:

На могилі чотиригранний обеліск з сірого граніту, встановлений на фігурному постаменті. Висота обеліску 2,90 м, ширина 0,80 м, глибина 0,75 м. Висота постаменту 1,60 м, ширина 1,72 м, глибина 1,55 м.

З фасадного боку – бронзовий барельєф поета у лавровому вінку, під ним викарбуваний текст (слова Т.Г. Шевченка):

“Будеш, батьку, панувати,

Поки живуть люде,

Поки сонце з неба сяє

Тебе не забудуть”.

Навколо могили – масивний бордюр з чорного лабрадориту розмірами 7,15×0,60 м.

Котляревський Іван Петрович – видатний український письменник, перший класик нової української літератури. Народився 9 вересня 1769 р. в родині дрібного полтавського чиновника. Навчався в Полтавській духовній семінарії. Був домашнім учителем в поміщицьких родинах. Учасник Вітчизняної війни 1812 р. В 1818-1821 р.- директор театру в Полтаві, де в 1819 р. написав і поставив п’єсу “Наталка Полтавка”, за сим – водевіль “Москаль-чарівник”.

Помер І.П. Котляревський 10 листопада 1838 р.

Перший цегляний надгробок на могилі у 1839 р. за свої кошти побудував друг поета, полтавський вчитель С.П. Стеблін-Камінський. До 100-річчя з дня народження І.П. Котляревського в 1869 р. на його могилі було встановлено новий пам’ятник, але й він не зберігся.

Реставраційні роботи:

До сторіччя видання першої української книги “Енеїди” в 1898 р. на могилі І.П. Котляревського встановлено надгробок за малюнком художника В.О. Волкова і моделлю скульптора Л.В. Позена. Напередодні 200-річчя з дня народження поета могила була упорядкована: обрамлена гранітним бордюром.

Розміри: 7,15×0,60 м.

Документація знаходиться в управлінні головного архітектора м. Полтави

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР від 21.07.1965 р. № 711.

Охоронний № : 41

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: по периметру кварталу, розташованого між вулицями Фрунзе та Рози Люксембург (за даними на 1974 р.).

Краткая литературная энциклопедия.- М., 1966.- Т. 3.- С. 775-776.

І.П. Котляревський. Життя і творчість в ілюстраціях і документах.- К., 1961.