2009 р. Пам’ятник Івану Петровичу Котляревському відтепер знову з усіма своїми горельєфами

Максим Яров

Дата: 01.06.2009

Замість вкраденої ще в минулому році бронзової ілюстрації твору «Наталка-Полтавка» на лівому боці монумента красується точна копія оригіналу з полімерної смоли. Бронзовий барельєф з ілюстрацією твору «Наталка-Полтавка» зник з пам’ятника Івану Котляревському у грудні 2007 року. Пошуки успіхом не завершилися.

Олександр Козуб, секретар міської ради: Це трапилося півтора роки тому. Це дійсно ганебний вчинок, адже полтавці справді люблять своє місто. Але ми зробили те, що повинні були зробити, – ми відновили та встановили копію горельєфу.

Цим горельєфам більше 100 років – пам’ятник скульптора Леоніда Позена відкрили ще у 1903 році і тим прикрішим стає факт вандального викрадення частини монументу.

Євгенія Стороха, провідний науковий співробітник літературно-меморіального музею І. П. Котляревського: Цей пам’ятник пережив усі лихоліття 20-го століття – петлюрівців, махновців, банди, бльшовиків, нацистів. А спортворили його ми. У кого ж піднялася рука? Це ж святиня.

Кошти на створення двох копій виділили полтавські меценати. Їх зробив заслужений художник України Микола Цись. Один з них встановили на монумент, іншу – подарували музею Івана Петровича Котляревського. Він зазначає – творив з фотографій з альбому про Полтаву.

Микола Цись, заслужений художник України: Задача була відтворити точнісіньку копію оригіналу. Як можна побачити по іншим горельєфам, у Позена був свій особливий почерк. Треба було його відтворити, а це складніше, ніж зробити свою роботу.

Копія вдалася, погоджуються науковці, хоча і зазначають – все ж таки на пам’ятнику мають бути оригінальні елементи. Але, враховуючи акт вандалізму до єдиного знаменника прийшли всі, – є плани, аби замінити усі бронзові горельєфи на полімерні копії – аби більше не піднялася рука злодія.

Представники міської влади наголошують – незабаром створять копії ще трьох інших горельєфів. Копії встановлять на монументі, а оригінали – сховають у спеціальне сховище, аби не допустити актів вандалзму щодо пам’ятника класику української літератури.

Джерело: Студія «Місто»