2009 р. Реставрація пам’ятника Гоголю і бульвару обійшлася у мільйон гривень

Дата: 31.03.2009

Сьогодні завершилася реконструкція пам’ятника Миколі Гоголю та бульвару його імені в Полтаві. Роботи тривали з листопада минулого року і виконані у заплановані терміни. У переддень свята зі скульптур зняли будівельні риштування. Роботи по реконструкції пам’ятника виконало приватне підприємство «Алмакс-реконструкція». Як сказав його директор Ігор Касіч, на постаменті спочатку відкрили шви, їх заармували та відштукатурили.

Сам постамент облицьовано гранітом. Скульптуру очищено від бруду, окислів та фарб і оброблено спеціальним захисним розчином. На реконструкцію бульвару та пам’ятника використано мільйон гривень державної субвенції (на сам пам’ятник 300 тисяч). По бульвару виконано роботи по бруківці, огорожі, освітленню, малим архітектурним формам.

Як відомо, пам’ятник (автор – видатний скульптор Л. Позен) подарували місту 1915 року. Внаслідок війни, революції та інших подій його встановили лише 1934 року. На цьому ж місті, де він розташований і зараз. За весь час пам’ятник реставрувався лише один раз (до 150-річчя) і то лише п’єдестал.

По бульвару встановлено паркові скульптури, присвячені творчості М.Гоголя, виготовлені за кошти меценатів. Це «Ніс», «Вій з панночкою», «Тарас Бульба», «Солоха», «Вакула», «М.В.Гоголь», й скульптурні композиції «Сорочинський ярмарок» та «Викрадання місяця».

Джерело: “Новини Полтавщини”