Паспортна інформація

Пам’ятник М.В. Гоголю

Пам’ятка монументального мистецтва.

Полтавська обл., м. Полтава, бульвар Гоголя.

Загальний опис:

Бронзова фігура письменника зображена в сидячій позі. Ліва рука лежить на коліні, в руці – книга.. На ліве плече накинута крилатка.

На фасаді п’єдесталу прикріплена бронзова полуовальна плита розміром 0,85х0,85 м з написом: “Н.В. Гоголь. 1809-1852”.

Постамент фігурний з залізобетону, оштукатурений так званою кам’яною штукатуркою.

Висота скульптури – 2,5 м.

Фігурного постаменту – 3,5 м, основа 4,0х4,0 м.

Микола Васильович Гоголь (20 березня 1809 р. – 21 лютого 1852 р., Москва) – видатний російський письменник. Народився в с. Великі Сорочинці, нині Полтавської обл., в сім’ї небагатих поміщиків В.О. і М.І. Гоголь-Яновських. Дитинство провів у рідній Василівці (Яновщині). В 1818-1821 р. навчався в повітовому училищі та в учителя Гаврила Сорочинського в Полтаві. Потім, закінчивши Ніжинську гімназію вищих наук, Гоголь служив у Петербурзі. В 1831 р. він познайомився з О.С. Пушкіним, який мав великий літературний вплив на нього. В ці роки виходить його збірник “Вечори на хуторі біля Диканьки”, потім “Арабески”, “Миргород”, “Ревізор”, “Мертві душі”. Незабаром твори Гоголя стали видаватися за кордоном і завоювали світову популярність. На українську мову твори Гоголя перекладали І. Франко, Леся Українка.

Готуючись до 100-річчя з народження М.В. Гоголя, передова частина полтавської громадськості в 1907 р. вирішила розпочати збір коштів на пам’ятник великому земляку. Але місцеві губернатори понад півтора роки затримували дозвіл, а потім дозволили проводити збір коштів лише в межах Полтавської губернії.

Відомий скульптор – полтавчанин Л.В. Позен в 1914 р. безкоштовно створив скульптуру письменника. Але розпочалася перша світова, а потім громадянська війни. Вони затримали відкриття пам’ятника. Лише в 1934 році пам’ятник М.В. Гоголю був урочисто відкритий.

Взято під охорону згідно Постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний №: 47 (67)

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Границі охоронної зони затверджені рішенням виконкому Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 301 від 8 липня 1975 р. (нанесені на схематичному плані).

Основна бібліографія, архівні дані:

Владич Л. Леонід Володимирович Позен //Держвидав образотворчого мистецтва і музичної літератури УРСР.-К., 1961.-С. 51-52.

Большая Советская Энциклопедия.-Видання 3.-Т. 7.-С. 5-6.

Краткая литературная энциклопедия //Сов. энциклопедия.-Т. 2.-М., 1964.-С. 210-218.