2009 р. У садибі Котляревського пиячать і розважаються

Настя Тополя, прес-служба УНП

Дата: 30.06.2009

Полтавський правозахисник Анатолій Банний та керівник обласної організації Партії захисників Вітчизни Василь Ковальчук розповіли, що увечері напередодні 300-ї річниці Полтавської битви «застукали» в меморіальній садибі І. Котляревського застілля за участю міської верхівки на чолі з мером Полтави Андрієм Матковським. 26 червня близько 22.30 Банний і Ковальчук підійшли до музею-садиби І. Котляревського.

Біля воріт сторожувала жіночка з парасолькою. Вона їх пропустила, подумавши, очевидно, що вони з того ж гурту, що святкував усередині. «Прямо на призьбі стояли колонки, біля клуні танцювало чоловік із п’ять молоді, – розповів про подальший перебіг подій Василь Ковальчук.

– Усі віконця дальнього залу музею були освітлені, усередині – столи, заставлені наїдками, горілкою, шампанським. Ми впізнали Матковського та ще декого з верхівки міської влади.

Я став фотографувати. До мене одразу ж підбіг секретар міської ради Олександр Козуб та намагався відібрати фотоапарат. Сутичку помітили всередині. Побачивши мене, компанія почала розбігатися.

Ми вже виходили з двору садиби, як раптом на Анатолія Банного накинулись двоє зі свити мера: у результаті Банному порвали сорочку, глибоко подряпали нігтями ліву руку, на комірці я побачив кров. При цьому нападниця ще й кликала на допомогу – мовляв, жінку вдарили.

У цей час частина людей разом з керівником міста сіли в авто й поїхали. Частина залишилась у садибі. Я викликав міліцію. Під’їхав наряд, міліціонери попросили відчинити двері, але їх усередину не пустили. Під’їхали й представники охоронної фірми, але вони чомусь не вважали своїм обов’язком охороняти музей від вандалів, які зробили з об’єкта культурної спадщини генделик.

Про те, що коїться, ми телефоном повідомили в СБУ і помічникові міністра внутрішніх справ Антоніні Стучиловій. Але правоохоронців до хати Котляревського так і не впустили. А от нас намагалися «виховувати» заступники міського голови, переконуючи, що ми чинимо непорядно. Невдовзі з’явилися й хлопці, що займаються єдиноборствами. Їм теж сказали нас «виховати», але серед них були мої знайомі, тож бити нас не посміли».

А. Банний та В. Ковальчук звертаються до правоохоронців, журналістів та всіх, кому небайдужа доля полтавської культурної спадщини, із закликом зробити все можливе, аби припинити вакханалію очільників міста та наругу над нашими духовними святинями. Адже це не перший подібний випадок.

Про пиятику на території музею вже повідомляла газета «Україна молода» (

Джерело: “Новини Полтавщини”