[2007 р.] Полтавський краєзнавчий музей

Понад сто років тому (1891 р.) при Полтавській губернській земській управі розпочалась організація музею, основу якого складала колекція ґрунтів і гербарій, зібраний експедицією відомого вченого-ґрунтознавця, професора В. В. Докучаєва. В дореволюційний період (у 1906 році) уродженка Полтавської губернії меценатка К. М. Скаржинська подарувала музею понад 20 тис. експонатів і наукову бібліотеку широко відомого зібрання Круглицького музею у Лубнах.

Будинок музею – програмний витвір архітектури в стилі українського модерну, зведений у 1903-1908 роках. Автор – художник і архітектор В. Ф. Кричевський, створив цілісний ансамбль, у якому органічно сплелися традиції народного будівництва, чудові українські орнаменти, конструкторські форми.

Вражають красою і художньо-декоративні розписи у вестибюлі і центральному залі музею. Їх автори – художники С. Васильківський і М. Самокиш творчо використали спадщину української народної архітектури та мистецтва.

Після визволення міста від фашистських загарбників майже 20 років здійснювалися роботи по відновленню та реставрації приміщення. Сьогодні у 40 музейних залах і фондосховищах зберігається понад 300 тис. експонатів. Серед них колекції полтавської народної вишивки, ткацтва, килимарства, церковних речей: археологічні, нумізматичні, природничі.

В числі раритетів – давньоєгипетська колекція, група пам’яток античного та східного мистецтва, козацькі старожитності. Щорічно Полтавський краєзнавчий музей відвідують понад 400 тис. екскурсантів, проводиться близько 3 тис. екскурсій.

У 2005 році Полтавський краєзнавчий музей став лауреатом і дипломантом І Всеукраїнського музейного фестивалю „Музей третього тисячоліття”.