Синагога

Синагога

Розмір зображення: 633:755 піксел

План ринкової площі. Фрагмент копії кадастру 1845 р. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 53.

Поморяни. Синагога мурована, XIX ст.

На кадастровому плані 1845 року серед небагатьох мурованих споруд Поморян (ратуша, костел, млин і кілька кам’яниць на Ринковій площі) в північно-східному куті, за північним ринковим кварталом позначена мурована юдейська божниця. Постала вона між 1826 і 1845 роками. Як свідчили старожили, у містечку було дві божниці, розміщені одна коло одної. У радянський період (1960-1970-ті pp.) їх розібрали на будівельний матеріал. Який вигляд мала синагога XIX століття – невідомо, бо жодних іконографічних матеріалів наразі віднайти не вдалося.

ЦДІАУЛ. – Ф. 146. – Оп. 85. – Спр. 2365. – Арк. 143; Ф. 186. – Оп. 6. – Спр. 983. – Арк. 18.

Słownik geograficzny Królestwa Polskiego. – Warszawa, 1887. – Т. 8. – S. 747-753.

Zamorski Br. Kronika pomorzańska. – Lwów, 1867. – S. 123.

Джерело: Бойко О. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: синагоги. – Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 53.