2007 р. Якщо Ющенко благословить, у замку графів Реїв на Івано-Франківщині відкриють…

2007 р. Якщо Ющенко благословить, у замку графів Реїв на Івано-Франківщині відкриють українсько-польський центр

Дата: 27.12.2007

Наступного року, який з ініціативи Львівської обласної ради буде проголошений у західних областях Роком замків, голови трьох обласних рад звернуться до Президента України з клопотанням про створення на базі замку графів Реїв українсько-польського центру. Про це сьогодні, 27 грудня, повідомив кореспондент ЗІКу. Це один із заходів Програми, яку буде підготовлено до відзначення Року замків.

Замок Реїв – пам’ятка архітектури, знаходиться в Івано-Франківській області, в кількох кілометрах від траси Рогатин – Львів, у селі, яке колись називалося Псари, а за радянських часів було перейменоване у Приозерне.

Довідка

Без магнатів Потоцьких, власників обширних угідь на Західній Україні, тут не обійшлося. Людвік Рей, ім’я якого зберігає палац, був представником однієї з гілок цього могутнього польського роду. Шляхтич мав будинок в Парижі, а влітку полюбляв навідуватися до родинних пенатів на Рогатинщині.

Тут у величезному парку ховався чималий палацовий ансамбль, що складався з величної в’їзної брами, фантазійного палацу, флігеля, зерносховища та конюшні. Первісний палацовий комплекс виник в Псарах в другій половині XVIII ст. і був типовим дітищем епохи – класицистичним: з колонадою, портиком. Уже на 1880 рік ця споруда, зведена з дерева та глини, не надавалася до нормального життя. Старий палац розібрали, а новий графиня Вільгельміна почала зводити ще за існування будинку-старця. Спроектував нову садибу відомий львівський архітектор Юліан Захаревич. Будівництво садиби в еклектичному стилі завершили в 1882 р.

Аксакал палацового комплексу – в’їзна брама (1822). Десь тоді ж в парку посаджено платан. Його гігантська крона дарує палацу затінок й дотепер. Коли ж зведено сам палац, якому так личить його бароково-ренесансний стиль, невідомо. Можливо, в другій половині ХІХ століття. У путівнику-карті “Рогатин” (Тернопіль, “Наш світ”) розповідається про те, що в’їзний проїзд в палаці колись був наскрізним, але в 1970 році його замурували – тут було вибрано місце для встановлення пам’ятника Леніну, століття якого якраз відзначалося того року.

Як не дивно, “несвідомі” селяни врятували життя свого “поневолювача”: Рею вдалося емігрувати до Франції. За радянської влади з замкоподібної споруди знущались, як могли: тут навіть влаштували колгоспний свинарник.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»