Палацово-парковий комплекс в Псарах

Портрет Вільгельміни Рей

Палац в стилі нео-барочного романтизму був збудований у 1882 р. за проектом львівського архітектора Юліана Захарієвича на замовлення Вільгельміни (нар. Глоговської), дружини Станіслава Рея. Два поверхи, просторі підвали та імпозантні мансарди складають близько 3.000 кв.м корисної площі. Навпроти палацу стоїть сторожова вежа біля в’їздних воріт, повністю виконана у стилі бароко. Це передвісник житлового комплексу, який так і не зійшов з кульмана. Архітектурний комплекс оточений 26 гектарами парку з прекрасними старими деревами. Цілий комплекс палацу в Псарах внесений до Реєстру історичної спадщини.

Маєток у Псарах належав родині Яблоновських, власників Гжимальського герба, потім родині Глоговських, а з другої половини ХІХ ст. – родині Реїв. Останнім власником аж до перших днів другої світової війни був Людвік Рей.

В радянські часи палац був переданий сільськогосподарській школі, а на межі 1980-х – психіатричній лікарні. До її закриття Палац був у досить доброму стані. В 1996-2004 роках палац використовувався Православною церквою Київського патріархату, чиї плани про перетворення його на монастир так і не були здійснені. Однак він і надалі залишається порожнім…

Структурний стан споруд – середній. Стіни та стелі – міцні. Споруди придатні для перетворення на Міжнародний центр співпраці та діалогу, однак потребують реконструкції.

Обсяг найпотрібніших робіт з забезпечення описаний у будівельному висновку, що розроблений експертами фірми АТ «Інтеґер».