Церква Різдва богородиці (стара)

Фото Elke Wetzig 22 серпня 2010 р. з сайту

Церква Різдва 18 ст. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 36].

Церква Різдва 18 ст. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Дзвіниця 18 ст. (дерев.) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 189].

Церква Різдва богородиці 1780 р. (дерев.) і дзвіниця 1780 р. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

До цієї ж групи споруд належить невеликий, але особливо чепурний, оббитий свіжою гонтою, храм Різдва (XVIII ст.) в селі Пилипці з присадкуватою дзвіничкою восьмерик на четверику. Невеликий інтер’єр вражає зібраністю та гармонією з прекрасним іконостасом. Манера живописця свідчить про його належність до декоративної школи, яскраво представленої в Ізках. Але пилипцівський майстер ближчий до народної стихії, він хоч і різкуватий, але щиросердий. Тому живопис тут позначений невимушеністю й особливою теплотою [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 383].

15. с.Пилипець Закарпатська обл. Міжгірський район. Церква Різдва Пр.Богородиці, 1780 р.Типу безверхих барокових будівель з дзвіницею над бабинцем.

Двозрубна тридільна (прямокутні зруби) вкрита схилими дахами (над вівтарем з нижчим іребенем). Над бабинцем здіймається ярус квадратової вежі-дзвішші, вкритий бароковою банею. На західному чільному фасаді – відкритий ганок з аркадою на другому ярусі. Церкву оточує піддашшя на випустах вінців зрубів.

Довідка на сайті

Довідка на сайті