Церква св. Миколи

Церква св. Миколи

Розмір зображення: 696:800 піксел

Вперше згадується у акті візитації 1781 р. 1 У1797 р. на місці давнішої дерев’яної церкви зведено нову, теж дерев’яну, коштом дідички Марії з Водзіцьких Сципіонової, литовської боярині. 2 Церква була обладнана, згідно з запанувавшою тоді латинізацією обряду, як іконостасом, так і органами. 3 З 1875 р. – православна. У 1892 р., 4 ймовірно, за проектом архітектора академіка Віктора Сичуґова споруджено нову муровану церкву в неоросійському стилі на місці давнішої. З 1919 р. – парафіяльний костел. 5

Розташована в селі при сільській дорозі, в глибині рівної ділянки. Збудована в російсько-візантійському стилі, дуже нагадує подібні споруди у Гостинному та Дратові. Мурована з цегли, нетинькована. Складається з великої кубічної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий прямокутний вівтар з півциркульною апсидою зі сходу, в якій розташована захристія, а з заходу – такий же ж короткий бабинець. При бабинці з заходу розташована двоярусна вежа-дзвіниця з двома приміщеннями по боках. Наву, ймовірно, вінчала цибуляста баня, поставлена на низесенький восьмериковий барабан, що виростав з її пірамідального даху, скинена під час пристосування під костел і замінена восьмибічним ажурним ліхтарем, вкритим восьмибічним стіжком. Вівтар і бабинець вкриті двосхилими причілковими дахами, а апсида – півсферичним. Над другим ярусом дзвіниці здіймається циліндричний ажуровий ліхтар, який вкривала аналогічна цибуляста баня, замінена при ремонті на високий восьми-бічний шпиль. Стіни декоровані рустом, утвореним заглибленою кладкою цегол у цокольній частині, профільованими карнизами з аркатурним пояском, віконними та дверними обрамуваннями. Внутрішній вистрій втрачений.

1. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 774.

2. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 338.