2007 р. 7 чудес України: Рай

Дата: 02.04.2007

Село із загадковою назвою Рай є передмістям Бережан (Тернопільщина) і лежить в 2 км від нього, в дуже мальовничому місці, тому більшість туристів погодиться, що назва цілком виправдана. Зліва височить гора Вовкова, з північного боку – хвилясті узгір‘я, західну частину займає палац і парк. За документацією, ще до 1660р. На території парку було побудовано мисливський замок, де після полювання відбувалися гуляння і бали, та службові приміщення.

З приводу назви написано у книжці “Польща” (1880р.): “Одного разу після великої забави проходжувалась біля палати молода пара наречених, Адам Сенявський з нареченою Євою, і обдумувала, яку б назву дати б тій місцевості. Думали-обмірковували, вкінці наречена каже:” Ти зовешся Адам, а я Єва, отож хай ця оселя має назву – Рай”. Жінки на ім’я Єва у Адама Сенявського не було, проте, можливо, малася на увазі наречена.

Під час шведського Потопу в 1709 р. Мисливський замок було зруйновано, а на його місці власник Раю з Потоцьких, Олександр, наказав побудувати палац і парк зі ставком та лебедями. Колись палац мав 4 гарні башти, вхід до парку замикали, коли до Раю приїжджали Потоцькі. Палац містив велику бібліотеку з рукописами ХІІІ сторіччя та хроніками.

За палацем були зведені стайні, де розводили коней. В другій чверті ХІХ ст. палац перебудовано за проектом Яна Рудського-Венджика на кошти Олександра Потоцького. 1830 року село сильно постраждало від чуми. 1878 р. Станіслав Потоцький погодився, щоб муровану кузню, що знаходилася біля парку, перебудували на церкву. Згодом його син, Якуб, подарував громаді під будову нової церкви ділянку землі на початку села та матеріально допоміг її збудувати.

Не можна не звернути уваги на, на жаль, вже лише остов, скелет незвичайного дуба недалеко від палацу в Раю. Це дерево шуміло молоденькою кроною ще в княжі часи. За народними переказами, 350 років тому під ним спочивав сам Хмельницький.

Джерело: “Територія А”