Паспортна інформація

Поселення

Пам’ятка археології

5 тис. до н.е.; др. пол. 3 тис. – поч. 2 тис. до н.е.

Рівненська обл., м. Рівне, вул. Тополєва, на південь від міського пляжу.

Загальний опис:

Пам’ятка являє собою поселення площею 90х80 м на правому березі Басівкутського озера, на підвищенні першої надзаплавної тераси.

Культурний шар залягає на глибині 0,3-0,5 м. В розвідувальному розкопі площею 34 м2 досліджено житло культури лінійно-стрічкової кераміки та господарчі ями з трипільською керамікою.

На поселенні знайдені фрагменти кераміки, глиняні пряслиця, кістяні вироби та відходи крем’яної індустрії і знаряддя праці вказаних культур доби неоліту-бронзи.

Пам’ятка являє собою багатошарове поселення культури лінійно-стрічкової кераміки доби неоліту, трипільської культури періоду елеоліту та однієї з культур шнурової кераміки періоду ранньої бронзи.

Обстежувалось Б.А. Прищепою у 1979 р., В.К. Пясецьким у 1983-1984 рр. Тоді ж на поселенні проводились розвідувальні розкопки В.К. Пясецьким та Г.В. Охріменком.

Матеріали зберігаються у фондах Рівненського краєзнавчого музею.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно розпорядження виконавчого комітету Рівненської обласної Ради депутатів трудящих № 82-р від 29.02.1984 р.

Охоронний №: 1.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: встановлені згідно схематичного плану, затвердженого виконавчим комітетом Рівненської обласної Ради народних депутатів (Див. план охоронної зони).