Схема розрізу бокового зрубу церкви Калнишевського

Розмір зображення: 642:1544 піксел

Ілюзорному підвищенню приміщення також сприяє невеликий нахил стін усередину приміщень. Справді, схема розрізу церкви в м. Полтаві (рис. 23) показує, що коли глядач стоїть у приміщенні і дивиться вгору око його не сприймає невеликого нахилу стіни, а йому здається, що стіна вертикальна. З теорії перспективи відомо, що при близькій відстані високих об’єктів з’являється перспективне скорочення угору, до третього фокусу; глядач приймає нахил стін усередину за це перспективне скорочення і положення точок «а» і «б» йому здається іншим, тобто положенням а’, б’ і тому приміщення здається вищим, ніж воно є насправді. На рисунку розрізу бокової башти церкви Калнишевського, яка має висоту 20,4 метра, показано, що завдяки легкому нахилові стін висота башти ілюзорно збільшується до 24-25 метрів.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яне зодчество України. – К.: 1949 р., с. 34.