1970 р. Дерев’яна архітектура України

Вплив архітектури Києво-Печерської лаври особливо яскраво виявився в одній з найвидатніших пам’яток української дерев’яної архітектури – церкві Покрова в Ромнах (1764 р.). Збудована за таким же планом, як і церква у Ходорові, своєю загальною композицією й стрункими, вишуканими пропорціями вона схожа на відомі кам’яні церкви – над Економічною брамою в Києво-Печерській лаврі та Юріївську у Видубицькому монастирі. У Роменській дерев’яній та Юріївській кам’яній церквах однакове співвідношення корпусу і групи бань, ширини й висоти всієї будови і напрочуд стрункі форми.

Завдяки тому, що центральний квадрат плану Роменської церкви має розміри, однакові з шириною бокових шестигранних відгалужень хреста, корпус будови сприймається як компактний об’єм з динамічними членуваннями, завершений п’ятьма стрункими двоярусними верхами. В цій цікавій споруді найвдаліше використано творчі досягнення майстрів народної дерев’яної архітектури Придніпров’я.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 130.