Садиба Ржевуських

Садиба Ржевуських

Розмір зображення: 800:517 піксел

В 1756 р. живописець Михайло Адамович (із Роздолу) виконував живописно-декоративні роботи у палаці в Роздолі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 111].

В 1756 р. маляр Матвій Василевський та Михайло Ржевуський уклали у Роздолі контракт:

“Чиниться контракт з маляром Василевським, який зобов’язується намалювати 4 портрети, тобто: суддю земського львівського в такім строю, як Конецьпольський. Другий портрет мій, що над каміном в покої, на останні два дасться абрис. Ці портрети повинні бути в овалі, тобто локіть і два цалі висоти, ширини – один локіть. Від кожного згодився по золотих дев’ять на своєму полотні з фарбами. Тепер на задаток бере золотих 23. Два портрети повинен виготовити на 10 липня цього року. Другі два – пізніше. Діялося дня 20 червня 1756 р. Матвій Василевський” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 118].

В 1752 р. маляр Микола Урбанович та Михайло Ржевуський уклали у Роздолі контракт:

“Зобов’язується Микола маляр роздольський в саді у Франкополі малювати вази на дерева червоною фарбою панською. Обручі ж сталевим кольоромпід олію своєю фарбою. Клею щоб не домішував, щоб дощ не полоскав. Котрий погодився як від великої, так і малої по грошів 20… До цієї роботи повинен приступити, на що і підписується. Дано в Роздолі дня 26 вітня 1752 року. Микола Урбанович. Бере до дальшог порахунку золотих 18” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 169]. Ані оратівський, ані корецький Франкополі сюди не годяться; думаю, йдеться про щось близьке до Роздолу.

Львівський маляр Шимон Яремкевич у 1752 – 1760, 1763, 1764 рр. виконав ряд замовлень для двору Ржевуських у Роздолі. Зокрема, це образ св.Трійці та 33 портрети. Імовірно, що портрети роду Ржевуських, які збреігаються у Львівській картинній галереї – саме ці роботи [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 178].

Палац – головний корпус санаторію “Роздол”. Спостереження М.І.Жарких, 3.07.1989 р.