2008 р. На реконструкцію палацу Лянцкоронських на Львівщині витрачено 500 тис. грн. Це початок

Дата: 30.10.2008

Компанія «Мережа відпочинку» завершує перший етап реконструкції палацу Лянцкоронських у смт Розділ Миколаївського району Львівської області. На ремонтні роботи компанія витратила близько п’ятсот тисяч гривень. Про це сьогодні, 30 жовтня, ЗІК повідомив спеціаліст із зв’язків з громадськістю компанії «Мережа відпочинку» Дмитро Гончаров.

На першому етапі було вирішено захистити будівлю від дощової і талої води та відновити нормальне електропостачання палацу. Виділені кошти було спрямовано на заміну водовідведень та зливної каналізації, трансформаторної підстанції, що забезпечує електропостачання палацу. Після закінчення робіт успішно здійснено пробне підключення світла і, наразі, завершується оформлення необхідних договорів з постачальними організаціями щодо постійної подачі електричного струму до палацу. Завершується заміна дахового покриття «нового» корпусу палацу.

За словами генерального директора «Мережі відпочинку» Валерія Копилова, компанія, яка є власником палацу, передусім прагне максимально зберегти первісний вигляд палацу як історичної та архітектурної пам’ятки. «Ми розуміємо значення цієї пам’ятки архітектури для держави та українців. Тому вже розпочато експертну оцінку для визначення об’єму робіт та складання кошторису реконструкції зовнішнього оздоблення замку», – розповів пан Копилов.

«Ми тісно співпрацюємо з Управлінням з питань охорони культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації». «Єдине, що може уповільнити темп робіт – світова фінансова криза», – додав він.

Другий етап планується розпочати навесні 2009 року. Сума коштів, які вкладатимуться в реконструкцію замку на другому етапі, визначиться після завершення оціночних робіт. За попередніми підрахунками відновлення зовнішнього оздоблення палацу вартуватиме близько двох мільйонів гривень

Довідка. Один з найбільших в Галичині палац графів Лянцкоронських у Роздолі був закладений у 1703 році. Понад двісті років палац функціонував як родинний маєток Лянцкоронських. Останній господар з роду Лянцкоронських був відомим колекціонером і протягом життя зібрав у палаці велику колекцію мармурових статуй, картин епохи Ренесансу, старовинних меблів, килимів, ваз, антикваріату.

У радянські часи за рішенням Ради Міністрів СРСР у палаці був розташований санаторій «Розділ». Переважна більшість колекції графа Лянцкоронського була розподілена по музеях Радянського Союзу.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»