Церква Покрови

Вперше “руська церква” згадується у документах 1564 р. [1] 1594 р. до місцевої церкви подаровано “Біблію” Острозького друку Івана Федорова 1581 р., про що свідчить неповний запис на її сторінках:

“В… рожння Ис Ха АФ деветдесят четвертого… при епскпи холмском и белзком Деонїсїи Збируском прыдана б… сиа книга Библіа… до храмоу покров прсвятое Бцы ыжы в селе Розлопех волости щыбрешиньское… ” 2

Місцевим парохом у 1616 р. був о. Теодор. 2 У лютому 1620 р. священик був учасником Щебрешинського собору духовенства. 3 Нова церква збудована на початку XVIII ст. У акті візитації 1743 р. про неї сказано, що “дерев’яна, в стінах, дахах і опасанні добра”. 4 При регуляції парафіяльної сітки в кінці XVIII ст. австрійською владою приєднана до парафії в ГДебрешині. Зачинена у 1815 р. Продана на розібрання на будівельний матеріал з ліцитації у 1828 р. 5 Правда, в акті візитації єпископа Михайла Куземського 1870 р. зазначено, що церква “розрушена 19 літ тому”, тобто у 1851 р. 6

1. Źródła dziejowe. Tom XVIII. – Warszawa, 1902. – S. 200.

2. Каталог кириличних стародруків Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника АН України. – Львів, 1993. – С. 43-44.

2. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуш 14.

3. ХЦЖ, 1906. 4. 17. – С. 602-604.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 772, а. 167а.

5. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. Замостский уезд. // ХВЕВ, 1891. № 12. – С. 188-191.

6. ЦДІА, фонд 201, опис 1, справа 3326, аркуш 15.