[1871 – 1873 рр.] Загальний вигляд

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Rożałowskich z pozostałościami zamku Humieckich. Widok od strony rzeki Żwańczyk. Pałac dwukondygnacjowyz ryzalitem zwieńczonym trójkątnym przyczółkiem; wokółczworoboczne baszty – pozostałość dawnego założenia zamkowego; z lewej strony w głębi wieża i kopuła cerkwi p.w. śś. Kosmy i Damiana. Napis: Rychty Płońskiego tera Rożałowskiego; napis na podkładzie: G. Podolska Rychty. 1871 – 1873. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 20,1 x 27,9 cm. Muzeum Narodowe, Kraków. III-r.a. 3023. (Teka Podole). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 620]