Паспортна інформація

Пам’ятник віце-адміралу В.О. Корнілову

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

7 вересня 1983 р.

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Нахімовський р-н, Малахів курган.

Загальний опис:

Пам’ятник вирішено у вигляді архітектурно-скульптурної композиції, що складається з цоколя, п’єдесталу, бронзового постаменту, що зображує частину бастіону з турами, та завершеного фігурою пораненого адмірала Корнілова, що вказує правою рукою на місто. З правого боку, ближче до основи, – фігура легендарного матросу Петра Кішки з ядром в руках. У основи пам’ятника розміщена гранітна плита з хрестом з ядер, що залишилася від колишнього пам’ятника.

На фронтальній стороні постаменту – слова звертання В.О. Корнілова до захисників: “Отстаивайте же Севастополь !”, нижче напис: “Генералъ-адъютанту вице-адмиралу В.А. Корнилову, смертельно раненому на сем месте 5 октября 1854 г.” На стилобаті розміщена пластина з написом: “Памятник вице-адмиралу В.А. Корнилову был сооружен в 1895 г. по проекту художника Бильдерлинга А.А., скульптора Шредера И.Н., восстановлен в 1683 году в честь 200-летия основания Севастополя, по проекту скульптора Вронского М.К., архитектора-художника. Гнездилова В.Г.”.

На зворотній стороні постаменту на щиті напис з назвами кораблів, якими командував Корнілов, місця боїв та остання посада: “Наварин 1827 г. Тендеръ Лебедь 1831 г. Бриг Фемистоклъ1833 г. Корветъ Орестъ 1837 г. Корабль 12 апостолов 1842 г. Синоп 1853 г. С 1849 г.- начальник штаба Черноморского флота”. З лівого боку на постаменті розміщено якір. Навколо пам’ятника оформлена урочиста площадка (діаметр – 30,8 м), що окантована гранітним бортом і квітником, поруч алея та видова площадка шириною 2,5 м.

Матеріал: цоколь та п’єдестал – граніт, постамент та фігури – бронза. Загальна висота – 9,0 м, у т.ч. статуя Корнілова – 3,0 м, статуя Кішки – 3,5 м, постамент – 3,4 м, стилобат та цоколь – 2,7 м.

Корнілов Володимир Олексійович (1806-1854) – видатний російський адмірал. Його життя і діяльність були пов’язані із Севастополем та Чорноморським флотом. Пройшов шлях від лейтенанта до віце-адмірала. Учасник Наваринського й Синопського боїв. У 1850 р. був призначений начальником штабу Чорноморського флоту.

В.О. Корнілов став організатором й натхненником оборони Севастополя 1854-1855 рр. Під його керівництвом були побудовані бастіони й інші оборонні споруди. 5 жовтня 1854 р., у день 1-го бомбардування Севастополя, смертельно поранений на Малаховому кургані, у той же день помер. Похований у склепі Володимирського собору. За наказом адмірала П.С. Нахімова на місці поранення Корнілова було викладено хрест із ядер, згодом вмонтований у кам’яну плиту.

5 жовтня 1895 р. на місці поранення Корнілова було відкрито пам’ятник. Автори проекту: художник генерал-лейтенант А.А. Більдерлінг, скульптор академік И.Н. Шредер.

Пам’ятник зруйнований фашистами влітку 1942 р.: постамент висаджений, бронза переплавлена. Відновлений до 200-річчя заснування Севастополя (дозвіл Ради Міністрів УРСР № 14927/81 від 17.11.1977 р. і постанова бюро Севастопольського міськкому Компартії України та виконкому міськради № 12/452 від 26.06.1976 р.). Автори відновленого пам’ятника: скульптор М.К. Вронський, архітектор-художник В.Г. Гнєздилов. Відкритий 7.08.1983 р.

При відновленні пам’ятника у виливку допущена помилка: у слові “раненный” пропущена друга літера “н”.

Взято на охорону згідно ? ? ? ? ?

Охоронний № : 114.