Пам’ятник морякам-підводникам 1941 - 1945 рр.

Гiдний внесок у перемогу над ворогом зробили пiдводники-чорноморцi. На проспектi Героїв Севастополя (м. Севастополь) установлено пам’ятник пiдводникам-чорноморцям. Скульптор С.А. Чиж, архiтектори А.I. Баглей, А.Л. Шеффер. Бронза, гранiт, кована мiдь, залiзобетон. 1983.

У жорстокi днi боротьби з нiмецько-фашистськими загарбниками Чорноморський флот i Азовська флотилiя вирiшували головнi завдання щодо сприяння сухопутним вiйськам i боротьби на комунiкацiях. Авiацiя й торпеднi сили флоту майже повнiстю блокували кримське угрупування ворога. Це ж завдання вирiшували й пiдводнi човни. Вони, зокрема, брали участь у руйнуваннi ворожих комунiкацiй, вели розвiдку й несли дозорну службу.

Пам’ятник має вигляд рубки пiдводного човна з фiгурами командира й сигнальника, установленої в басейнi, площа якого 240 кв. м. На iншому планi меморiальна стела, по краях якої цифри: 1941 (лiворуч), 1942 (праворуч), у центрi стели барельєф, що зображує подвиг пiдводникiв. Лiворуч напис: “Учасникам Великої Вiтчизняної вiйни – безстрашним витязям чорноморських глибин”, праворуч – назви пiдводних човнiв, якi воювали на Чорному морi. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].