Церква св. Параскеви

Розмір зображення: 800:627 піксел

Церква в селі виникла у XVII ст. 1 У 1766 р. зведено нову дерев’яну церкву коштом дідича. 2 Це була тридільна тризрубна будівля, всі простори якої вкривали двосхилі дахи, над навою вищий зі сліпим ліхтарем і маківкою на гребені. 3 З 1875 р. – православна. У 1908 р. громада звернулася до єпархіального управління з просьбою про будову нової церкви. 4 Проект її у цьому ж році виконав томашівський повітовий архітектор А. Звєржховський. 5 23 травня 1910р. 6 закладено нову дерев’яну церкву, завершену у 1911 р. і освячену єпископом Євлогієм 18 вересня цього року. 7 Стару церкву планували перенести в село Верещицю, 8 але вона пропала під час першої світової війни, а нова – зруйнована у червні-липні 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 9 Відновлена під час другої світової війни православна парафія діяла у пристосованому приміщенні. 10

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 444, аркуш 146.