Церква Благовіщення / Різдва богородиці

Найдавніші відомості походять з 1564 р. 1 У акті візитації 1775 р. церква Благовіщення Пр. Богородиці описана як дерев’яна будівля з дзвіницею над бабинцем. 2 В акті візитації 1793 р. записано: “Церква Різдва Пр. Богородиці в дахах попсута цілком, сама в собі надто щупла, шість вікон без жадних ґрат, двері на завісах залізних з замком внутрішнім, дзвіниця над крухтою при церкві”. 3 У 1804 р. окрема парафія ліквідована, а церква приєднана, як філійна, до парафії в Чортовичах. 4 Розібрана у 1848 р. з наказу власника села поміщика Роберта Добржелевського і більше не відновлена. 5

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 184.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 774.

3. APP, ABGKP, Sygn. 287, a. 26.

5. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. Томашевский уезд. // ХВЕВ, 1891. № 18. – С. 294-296.

Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 379