Залізнична станція ім. Т. Шевченка

Розмір зображення: 800:540 піксел

Новий будинок головного вокзалу збудований 1952 р. за проектом Геннадія Гранаткіна. Фото Івана Бикова (опубліковано 2.08.2019 р.)

Заради історичної справделивості слід відзначити, що Тарас Шевченко ніякого стосунку до будівництва цієї залізничної станції не мав (її будівництво почалось в 1872 р., через 11 рорків після смерті Т. Шевченка). Не мав Шевченко відношення і до дубівництва залізниць взагалі (тільки їздив Миколаївською залізницею між Москвою та Петербургом).

Станція збудована з ініціативи і під керівництвом графа В. О. Бобринського і до 1936 р., звалась Бобринська. В 1936 – 1938 рр. – станція імені Постишева, а коли Постишев виявився ворогом народу, в 1938 – 1940 рр. називалась станцією імені Єжова. коли й Єжов виявився ворогом народу, аж тоді прийшла черга на Шевченка.