Церква Покрови / св. Петра і Павла

Розмір зображення: 800:655 піксел

Загальний вигляд з позиції С1. Фото Броніслава Сенюка, 1993 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 386.

Найдавніші відомості про церкву датуються 1468 р. 1 В записах Холмських гродсь-ких книг під 1553 р. згадується священик Тимофій. 2 У 1607 р. церква отримала надання від Богдана Івановича Сосновського, Яна Фредерика Вітринського, Павла Ганського, Далмата Михайловича, Олександра Осташ-кевича, Яна Журковича, громадян соснови-цьких, які вигнали нерадивого священик Ігнатія Василевича і запросили священик Максима Рудкевича. 3 Стара церква Покрови Пр. Богородиці була збудована у 1543 р., як свідчив різьблений напис на одвірку. 4 Ремонтувалася у 1700 р. 5 У 1719 р. на церкву записав кошти дідич села Франц Епімах Віт-ринський. 6 З 1875 р. – православна. У 1890 р. дерев’яну церкву розібрали, 7 ау 1891-1893 р. споруджено на її місці коштом уряду мурований храм у неоросійському стилі, 8 подібний до церкви у Володаві (ймовірно, проект Віктора Сичуґова). Ремонтована у 1909 р. 9 Як одна з небагатьох церков була діючою весь міжвоєнний період і період другої світової війни. Зачинена щойно у 1947 р. після виселення українців під час акції “Вісла”. Відчинена для нечисленної православної громади українців, які повернулись сюди з місць виселення Північної і Західної Польщі після 1956 р. між 1957 та 1967 рр. 10

Розташована на рівній ділянці при сільській дорозі. Орієнтована, мурована з цегли, тинькована споруда, в плані грецького хреста. Складається з великої квадратової нави посередині, гранчастого вівтаря зі сходу, укорочених бічних рамен з півдня і півночі та видовженої фронтової частини – бабинця з хорами на ярусі та вежі з заходу. Нава ззовні увінчана складною банею зі сліпим циліндричним барабаном, завершеним витягненою цибулястою банею. Бічні прямокутні рамена вкриті двосхилими дахами з мурованими хрестами на кінцях гребенів. Над присінком здіймається високий ярус вежі-дзвіниці, накритий високим восьмибічним наметом, завершеним меншою банею, аналогічною бані нави. Стіни церкви тиньковані, скромно прикрашені дощаним рустом в цокольній частині, завершені профільованими ґзимсами з сухариками. Вікна мають рустовані або тягнені в тиньку обрамування. В інтер’єрі нава перекрита куполом на парусах, бічні рамена хреста мають циліндричні склепіння. Зберігся вистрій кінця XIX – початку XX ст.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Акты издаваемые Виленскою археографическою комиссиею. Том XIX. – Вильна, 1892. – С. 137.

4. Гербачевский Т. Русские древности и памятники православтя Холмско-Подляшской Руси (Люблинская и Седлецкая губ.). 1892.

5. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

6. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна. Т. 2, 1901.

7. Гербачевский Т. Русские древности и памятники православия Холмско-Подляшской Руси (Люблинская и Седлецкая губ.). 1892.

8. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

9. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 432.