2007 р. Cкварявський іконостас дасть назву новозаснованому музею

Дата: 23.11.2007

Львівський музей історії релігії за попередньою домовленістю з представниками громади села Стара Скварява Жовквівського району Львівської області виставив до огляду унікальну пам’ятку сакрального мистецтва XVI ст., яка від 1995 року перебуває на реставрації в музеї, – про це сьогодні, 22 листопада, повідомив кореспондент ЗІКу.

В обговоренні подальшої долі пам’ятки (місця її реставрування, промоції та музейної демонстрації) узяли участь директор Львівського музею історії релігії Зоряна Білик, реставратор Галина Скоп, о.Севастьян Дмитрух, голова асоціації галерей та музеїв Зеновій Мазурик, директор Львівського історичного музею Богдан Чайковський, представники Жовквіської райради та селищної ради с.Старої Скваряви.

За словами Зоряни Білик, музей після сьогоднішньої робочої наради у заступника голови Львівської ОДА Тараса Батенка отримав добро на створення філії «Скварявський іконостас Львівського музею історії релігії», який влаштують у пам’ятці сакрального деревного зодчества. Іконостас за погодженням міністерства культури реставруватиме Мирослава Откович у Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру.

Після реставрації іконостас повернеться до рідної церкви, де на той час буде зроблено все, що забезпечуватиме вимоги музейного зберігання пам’ятки.

Довідка ЗІКу: Іконостас із дерев’яної церкви в с.Старій Скваряві – єдиний збережений зразок повного комплексу молільного та празничкового рядів середини XVI ст. виконаних провідними майстрами свого часу. Ікони з намісного та цьокольного радів у другій половині 18 ст. намалював славетний український художник Іван Руткович.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»