2007 р. Унікальний іконостас з Музею релігії повернеться у церкву св. Михаїла у селі Стара…

2007 р. Унікальний іконостас з Музею релігії повернеться у церкву св. Михаїла у селі Стара Скварява Жовківського району

10 серпня 2007 р.

8 серпня відбулася нарада щодо повернення «додому» іконостасу церкви св. Михаїла, що у с.Стара Скварява Жовківського району, який після реставрації перебуває в Музеї історії і релігії у Львові. Про це сьогодні, 10 серпня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Нараду проводив заступник голови облдержадміністрації Тарас Батенко за участі зацікавлених сторін: директора Львівської картинної галереї Бориса Возницького, заступника голови Жовківської райдержадміністрації Антона Харука, сільського голови с.Стара Скварява Надії Кубай, настоятеля храму отця Іван (УГКЦ), представника Сокальської Єпархії з питань збереження пам’яток архітектури отця Ігора, начальника управління культури облдержадміністрації Галини Дорощук.

За підсумками наради вирішили підготувати проект розпорядження голови Львівської облдержадміністрації про створення музею в с.Стара Скварява на базі храму св.Михаїла. У приміщенні храму мають виконати ремонтні роботи і забезпечити його належними умовами для безпечного зберігання іконостасу. Після закінчення реставраційних робіт та створення відповідних умов, іконостас повернеться до храму св.Михаїла.

Довідка ЗІКу.

У 1995 році цей іконостас (16-17ст.) було передано на реставрацію в музей історії і релігії (м.Львів), де він нині перебуває. Термін закінчення робіт реставрації – 21 листопада 2007 р., після чого іконостас мають повернути до храму св.Михаїла с.Стара Скварява. Нині працює комісія і вивчає можливість надання іконостасу статусу пам’ятки світового значення.