2007 р. Львівський музей історії релігії виставить Скварявський іконостас для того, щоб…

2007 р. Львівський музей історії релігії виставить Скварявський іконостас для того, щоб вирішити його долю

Дата: 12.11.2007

Сьогодні, 12 листопада, на вимогу о.Міляна, відбулося вивільнення хорів церкви Пресвятої євхаристії, де від 1995 р. зберігався узятий на реставрацію Скварявський іконостас – визначна пам’ятка мистецтва XVI-XVII століть, – про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Переміщення частин історичного іконостаса відбувалося за присутності голови та депутатів селищної ради села Старої Скваряви Жовквівського р-ну та пароха місцевих церков. Після знесення [?]історичної пам’ятки, довкола неї на консиліум зібралася розширена науково-реставраційна рада Львівського музею історії релігії, на яку було запрошено трьох реставраторів із інституту «Укрзахідпроектреставрація», які пообіцяли підготувати свій висновок про стан збереженості пам’ятки та якість її часткової реставрації.

Музей має намір 20-21 листопада виставити Скварявський іконостас роботи малярського осередку Рутковича у великій трапезній колишнього Домініканського монастиря для того, щоб публічно обговорити подальшу долю пам’ятки.

«На обговоренні ми насамперед хочемо бачити владу, широкі мистецькі й реставраційні кола, працівників Національного музею, Львівської галереї мистецтв, представників церкви та громади села. Обговорення повинно нам дати відповідь на дуже важливі питання: де має бути розміщений іконостас, де його реставрувати, де зберігати, хто візьме на себе відповідальність за збереження Скварявського іконостаса і хто забезпечить абсолютно всі вимоги із збереження (температурно-вологісний режим, міліцейську охорону, сигналізацію тощо).

Найприкріше, що ці питання стоять іще від 1995 року, коли на засіданні нашої першої науково-реставраційної ради з порятунку Скварявського іконостаса був присутній патріарх Гузар. Відтоді ніхто на них не відповів, кінця розмова не мала. Село вже написало до начальника управління охорони культурної спадщини ЛОДА Василя Іванівського листа з проханням оглянути їхню церкву і визначитися із можливістю після реставрації повернути іконостас, забезпечивши всі перелічені для цього умови», – сказала у коментарі ЗІКу директор музею п.Зоряна Білик.

«Серед тих питань, які повинна буде з’ясувати наша звітна виставка, – завершення реставрації. Нині відреставровано 60-70 відсотків пам’ятки. На завершення робіт має бути розроблений кошторис і хтось мав би профінансувати їх.

Оскільки це пам’ятка державного значення, опікуватися нею має обласна адміністрація, вона ж повинна подбати і про належну репрезентацію Скварявського іконостаса як національного культурного надбання: видати проспект, каталог, альбом тощо.

Тільки тоді цей іконостас буде сприйматися рівноцінним в переліку таких пам’яток іконопису, як із церкви св. Духа в Рогатині, церкви св. Параскеви П’ятниці у Львові чи іконостасу із скиту Манявського. Це рівноцінна пам’ятка, яка має бути пошанована й репрезентована європейській громадськості», – наголосив заввідділу Львівського музею історії релігії Микола Хмільовський.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»