[1990 р.] Паспортна інфорамція

Фортеця Кодак

Пам’ятка історії

Дніпропетровська обл., Дніпропетровський район, Новоалександрівська сільрада, с. Старі Кодаки.

Загальний опис:

Фортеця Кодак знаходиться на високому правому березі Дніпра. В плані вона має чотирикутну форму розміром 250×250 м.

Збереглися південно-східний і південно-західний бастіони висотою до 14 м і частина валів між ними. В основі валу, який прилягає до південно-східного бастіону, з внутрішнього боку фортеці, вириті ніші розміром 3×1,5 м, висотою 1,5-2 м з помітним рельєфом склепінь. На відстані 30 м від зовнішньої сторони північного валу – ров глибиною 3 м. З північно-західної сторони фортеці збереглися насипи – залишки захисних споруджень. Вали і бастіони земляні.

В центрі самого високого південно-східного бастіону, в 1910 р. по рішенню Катеринославського губернського земства, на залишках фортеці встановлено обеліск з меморіальним написом. Обеліск пірамідальної форми з рожевого граніту. Його висота 4,5 м, ширина біля основи 0,8×0,8 м. Розміри п’єдесталу 0,9×0,9×0,9 м. На передній полірованій грані висічений напис: “На этом месте гетьман Богдан Хмельницкий с войском запорожским взяли приступом польскую крепость Кодак 24 апреля 1648 года” (Напис не відповідає дійсним історичним подіям).

В 30-х роках 17 століття, в зв’язку з посиленням репресій польських магнатів і шляхти, великих розмірів набула втеча українських селян на Запоріжжя. З метою зміцнення панування шляхетської Польщі на Україні, а також ізоляції Запоріжжя від іншої території країни, Варшавський Сейм в 1635 році виніс рішення про будівництво фортеці на Дніпрі під керівництвом французького інженера Г.Л. Боплана.

Через місяць після завершення будівництва фортеці Кодак, в серпні 1635 р. під час селянсько-козацького повстання під керівництвом І. Сулими, фортеця була захоплена козаками. Однак поляки, переважаючими силами осадили фортецю і після тривалих боїв в кінці 1635 р. оволоділи фортецею, жорстоко розправившись з її захисниками.

Літом 1639 р. відновлення зруйнованої фортеці було закінчено.

Під час визвольної війни українського народу 1648-1654 р. проти шляхетської Польщі, фортеця Кодак після тривалої осади (квітень-вересень 1648 р.) була захоплена козаками на чолі з полковником М. Нестеренком.

В дпугій половині 17 ст. в фортеці знаходились озброєні загони козаків і лоцмани, які проводили суда через Дніпрові пороги.

В 1711 р. згідно умовам Прутського трактату, підписаного з Туреччиною 12 (23) липня 1711 р. фортеця Кодак разом з фортецями Таганрог, Кам’яний Затон та Новобогородицька була зруйнована.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Дніпропетровської обласної Ради депутатів трудящих № 618 від 8 серпня 1970 р.

Охоронний № : 266.

СИЭ.- Т. 7.- С. 461.