Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Розмір зображення: 594:800 піксел

Згадки про церкву в Дикові датуються серединою XVI століття. Відома нам дерев’яна церква св. Димитрія була збудована 1724 року. 1873 року оновлена, зокрема, отримала чудовий позолочений іконостас. Розібрана 1903 р., під час будівництва нової церкви. Мурований храм звели 1904 року за проектом Теодора Мельничука, освятили 16 вересня 1906 року. Поряд збудовано муровану плебанію і дзвіницю.

Після виселення українців церква використовувалася як склад. Внутрішнє оздоблення втрачене. Кілька ікон роботи Йосипа Куриласа (св. Димитрій, Христос, апостоли) зберігаються в Любачівському музеї кресів. Нещодавно завалився хрест з купола.

Занедбаний стан церкви привернув 2006 року увагу режисера А. Вайди, який облаштував тут знімальний майданчик для фільму «Катинь». Після завершення зйомок (січень 2007 року) у храмі залишили декорації і навіть планували зробити тут відповідну експозицію. Хоча остання ідея не реалізована, саме завдяки фільму «Катинь» споруда привертає увагу туристів з усієї Польщі.

Громадська організація «Вирій» опублікувала свій звіт про церкву 23.07.2019 р. [+ фото інтер’єрів]