Костел св.Трійці

Stary Dzików – par. Trójcy Przenajświętszej

ul. Kościuszki 96, 37-632 Stary Dzików,

Proboszcz: ks. Czesław Gołdyn (1963-1988-2005)

Wikariusz: ks. Wiesław Knap (1974-2003-2006)

Do parafii należą miejscowości: Koziejówka, Moszczanica, Nowy Dzików, Stary Dzików, Stary Dzików PGR.

Kościoły filialne: Moszczanica, Nowy Dzików

Kaplica: Stary Dzików PGR

Odpust: Niedziela Trójcy Przenajświętszej

Liczba mieszkańców: 2600

Historia parafii:

Pierwsze wzmianki o Dzikowie datowane są na r. 1447. Parafia rzymskokatolicka w Starym Dzikowie została wyodrębniona z parafii oleszyckiej. Proboszcz parafii Oleszyce w II poł. XVII w. wybudował w Starym Dzikowie kaplicę mszalną. pw. Trójcy Świętej. Od 1707 r. przy tej kaplicy osiadł na stałe wikariusz. W 1744 r. bp W.H Sierakowski pozwolił na pełnienie w dzikowskiej kaplicy wszystkich obowiązków religijnych. Datę rekcji parafii ustala się na r. 1781. W r. 1982 zbudowano plebanię o pow. 200m?, Budynek z cegły i pustaków ceramicznych, jednopiętrowy, podpiwniczony, pokryty blachą ocynkowaną.

Kościół parafialny, pw. Trójcy Przenajświętszej, z r. 1781, murowany, barokowy, jednonawowy z transeptem i prezbiterium. Świątynia powiększona przed II wojną światową. W 1975 r. kościół otrzymał nową polichromię. W prezbiterium obrazy polichromii przedstawiają: Pokłon Trzech Króli i Zmartwychwstanie Pana Jezusa, na sklepieniu: w prezbiterium Ukrzyżowanie, na skrzyżowaniu naw Ukoronowanie Najświętszej Maryi Panny. Na ścianach bocznych nawy obrazy: przekazania kluczy św. Piotrowi i postać św. Jana Chrzciciela. Na sklepieniu w nawie postacie: św. Stanisława bm., św. Maksymiliana Kolbego, bł. Jakuba Strzemię i Królowej Jadwigi. W transepcie stacje Drogi Krzyżowej. Kościół posiada trzy ołtarze: główny z obrazem Trójcy Przenajświętszej i na zasuwie MB Niepokalanie Poczętej, boczne z obrazami: Najświętszego Serca Pana Jezusa i św. Józefa z Dzieciątkiem oraz MB Częstochowskiej i św. Antoniego. Na chórze 12 głosowe organy pneumatyczno – mechaniczne.

Brama na cmentarz kościelny, w swej wyższej partii, stanowi charakterystyczną dzwonnicę. Dzwonnica obecnie używana jest konstrukcji stalowej, w niej 3 dzwony wykonane przez firmę J.W. Felczyńskich z Przemyśla.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny w Nowym Dzikowie, pw. Miłosierdzia Bożego, z lat: 1988-90, zbudowany z cegły palonej, dach kryty blachą ocynkowaną, pow. 120 m?, kaplicy kościoła obraz MB Kozielskiej.

2. Kościół filialny w Moszczanicy, pw. MB Nieustającej Pomocy, z lat: 1988-90, zbudowany z cegły palonej, pokryty blachą ocynkowaną, pow. 210m2. Nad tabernakulum obraz MB Nieustającej Pomocy. Odpust: 29 IX.

3. Na terenie parafii istnieje 20 figur przydrożnych

C. Cmentarz grzebalny, komunalny, pod zarządem Urzędu Gminy w Starym Dzikowie

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 10.30, 17.00

Lista proboszczów: ks. Ignacy Flisowski (1781-1795),

Powołania z terenu parafii: ks. Józef Bednarz, ks. Andrzej Boczar, ks. Stanisław Firut, O. Zbigniew Kozicki, ks. Franciszek Nieckarz, ks. Adam Ozimek, ks. Krzysztof Witko, ks. Marek Barszczowski

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, ministranci, schola

Liczba katolików: 2600

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum w Starym Dzikowie, Szkoła Podstawowa w Starym Dzikowie, Szkoła Podstawowa w Nowym Dzikowie, Szkoła Podstawowa w Moszczanicy.