2008 р. Львівщина: у Стрию сваряться за садибу родини Бандерів

Дата: 20.02.2008

У 2001 році в Стрию відкрили сквер біля будинку, де свого часу мешкала родина Бандери. Благоустрій був здійснений за кошти професора економіки із Філадельфії Володимира Бандерів та представників української діаспори.

Свого часу будинок був націоналізований і перебував у обласному підпорядкуванні. Відтак, будівлю передали у власність територіальної громади Стрийського району, де було розміщено інкубаторну станцію.

На прохання товариства “Садиба-музей родини Бандерів” 27 вересня 2001 року депутати Стрийської районної ради своїм рішенням віддали у користування товариству цю будівлю для створення музею.

Згодом члени товариства звернулися з офіційним листом до голови Стрийської районної ради Р.Козака та голови Стрийської РДА М. Василишина з проханням передати будівлю міській громаді (хатина розташована на території Стрия по вул. Львівській).

У відповіді Р. Козака йдеться про те, що клопотання розглянула постійна комісія з питань законності, правопорядку та депутатської етики: “Комісія рекомендує залишити будівлю “Садиби-музею родини Бандерів” у комунальній власності територіальної громади Стрийського району. Начальнику фінансового управління Стрийської РДА вишукати кошти на 2007 рік для створення садиби-музею”.

Як повідомив власкор ZAXID.NET, досі у будинку Бандерів нічого не зроблено. Сама будівля дерев’яна, без належного фундаменту, тому потребує капітального ремонту. Міська влада готова до 100-річчя Степана Бандери вкласти кошти на відновлення садиби-музею.