Церква Благовіщення

Церква Благовіщення

Розмір зображення: 1768:1307 піксел

Фото невідомого часу (поч. 20 ст.?) опубліковано на сторінці «Мандрівка старим кордоном» 20.01.2022 р.

Згадана принагідно у 2001 р. [Пам’ятки України, 2003 р., № 3, с. 113]. Це саме фото у гіршій якості [Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 36.]

Стрий. Церква Благовіщення пр. богородиці

Дерев’яна церква, збудована в передмісті Лани в XVII столітті. Це була оригінальна триверха будівля галицького типу. Складалася з трьох квадратових зрубів, з них зруб нави був ширший. Над вищим зрубом нави здіймався верх з двох четвериків, покритий чотирибічною банею, увінчаною сліпим чотирибічним ліхтарем з маківкою. Над зрубом вівтаря був верх з одним чотирибічним заломом, покритий цибулястою банею, посадженою на низький пірамідальний дах. Таке завершення мав і бабинець, на другому ярусі якого містилася каплиця-емпора, оточена з трьох боків відкритою аркадовою галереєю. Оперізувано споруду широке спільне піддашшя, сперте на східчасто профільовані випусти вінців зрубів. Розібрана на початку 1900-х років.