Синагога

Синагога

Рисунок Й. Гельстона за „Каталог синагог”. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 57.

Стрий. Велика синагога

Після того як у 1689 році завалилася давня дерев’яна божниця, епископ перемиський дозволив на цьому ж місці виставити нову дерев’яну синагогу, але не дуже високу, без шкоди християнам. Згідно з „Донесенням Галицькому намісництву” за 1827 рік, у місті зафіксовано лише дві муровані синагоги, датовані 1817 (описувана) і 1821 роками. Під час пожежі 1886 року божниця потерпіла й була відбудована за збереженими старими креслениками. На кадастровому плані Стрия 1922 року позначено Велику синагогу на площі Божничій на південь від Ринку, поблизу містилися ритуальна лазня, ізраелітський шпиталь, збір і бурса, на площі Торговиця – міська різниця. У 1938 році інженери Марк Дорфлер і Отто Шеєр запропонували проект реконструювання синагоги. Чи було виконано якісь роботи – невідомо. Упродовж свого існування первісна класицистична споруда змінювалася, набуваючи нових рис під час відбудов і ремонтів. Це була монументальна будівля, що вирізнялася східчастими трикутними щипцями з великими круглими вікнами. Видовжений масив рівновисоких молитовної зали й синагогальних приміщень з великими півциркульними вікнами покривав двосхилий бляшаний дах. Розпланувально-просторова структура молитовної зали мала дев’ятипольову схему – чотири колони несли систему дев’яти склепінь. За радянських часів споруду використовувано як склад. У другій половині 1980-х років склепіння розібрали під час пристосування на басейн, проте за браком коштів будівельні роботи невдовзі спинилися. Дотепер збереглися тільки стіни синагоги.

ЦДІАУЛ. – Ф. 146. – Оп. 85. – Спр. 2365. – Арк. 27; Спр. 2367. – Арк. 69.

ДАЛО. – Ф. 1. – Оп. 28. – Спр. 3445. – Арк. 93.

Еврейская энциклопедия. – Санкт-Петербург. 1912. – Т. 14. – С. 583.

Каталог синагог. – С. 139 -141.

Baŀoban M. Zabytki historyczne Żydów w Polsce. – Warszawa. 1929.

Bostel F. Z przeszłości Stryja i starostwa sttyjskiego //Przegląd naukowo-literacki. – 1886. – S. 705.

Horn M. Żydzi na Rusi Czerwonej XVI-XV1I wieku. – Warszawa. 1975.

Prochaska A. Historia miasta Stryja. – Lwów, 1926.

Zabytki województwa Stanisławowskiego. – S. 49.

Джерело: Бойко О. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: синагоги. – Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 57.