Церква св.Параскеви

Церква [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 243]. Нова церква св.Параскеви збудована у 1858 – 1862 рр. на новому місці з матеріалу старої церкви, купленої у с.Голодьки Літинського повіту – дерев’яна одноверха, разом з дзвіницею. Нова церква збудована у 1897 – 1898 рр. – дерев’яна триверха, на кам’яному фундаменті. Довжина 26 арш. (18.5 м), ширина 18 арш. (12.8 м), висота 24 арш. (17 м). Шанована ікона Розп’яття [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 662 – 664].

Дерев’яна церква 1858 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 77].

У Вінницькій області горіла церква 19 століття

4.11.2012, 08:33

У неділю вночі, 4 листопада, в селі Торчин Хмільницького району Вінницької області в дерев’яній церкві Святої великомучениці Параскеви Московського патріархату виникла пожежа.

Як повідомили в прес-службі Міністерства надзвичайних ситуацій, жертв і постраждалих в результаті пожежі немає. Близько 5 години ранку сім відділень пожежно-рятувальної служби пожежу ліквідували. Зазначається, що церква.ю яка горіла, є пам’яткою архітектури 1859 споруди. Причина пожежі та збитки встановлюються.