Монастирське с

Історичні адміністративні поділи

Село Монастирське – з 1924 р. зветься Марксове [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.].

Постанова Верховної ради України від 19.05.2016 р. про перейменування села Марксове Немирівського району на село Монастирське .

Названо від монастиря, який був у місцевому лісі. У хаті Чернієнка на балці була вирізана дата – 1731 р.

По дорозі з Монастирського до присілка Яструбиха є ур.Селище. Там знаходять залишки поселення: черепки, куски цегли, печини. Переказ говорить, що тут було с.Яструбиха з церквою.

По дорозі з Монастирського до за 1 версту від села зліва є ур.Раксин Горб. Воно обнесене валом. За переказом, це був притулок гайдамаків.

На узліссі лісу Кураші є ур.Наливайкова Піч. З боку р.Бог воно неприступне, а з інших обведене валом.

За 4 версти на південь від Монастирського є ур.Городище. Воно займає значний простір і обнесене високим валом [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Список літератури – на сайті «».