Костел св.Антонія Падуанського

Udrycze – par. Św. Antoniego Padewskiego

Do parafii należą miejscowości: Udrycze Kol., Udrycze-Koniec, Udrycze-Wola, Zrąb Kol.

Odpust: niedziela po 13 VI

Liczba mieszkańców: 1227

Historia parafii:

W latach sześćdziesiątych przy remontowanym kościele w Udryczach zaczął się tworzyć ośrodek duszpasterski. Od r. 1969 obowiązki duszpasterskie przejął ks. Józef Grzanka. Parafia została erygowana 26 V 1977 r. przez bp. Bolesława Pylaka. Powstała ona z podziału parafii Sitaniec i została włączona do dekanatu zamojskiego (obecnie w dekanacie sitanieckim). Plebania murowana, piętrowa z lat: 1978-80.

Pierwotnie za kościół parafialny służyła kaplica pw. św. Antoniego, wybudowana w w. XVI lub XVII. Zdaniem inż. Henryka Gawareckiego jest ona pochodzenia ariańskiego. Z biegiem lat stała się własnością dziedziców majątku Udrycze (Kiccy, a później Zawadzcy). Po odejściu Zawadzkich budynek uległ stopniowemu zniszczeniu, jedynie w dwukondygnacyjnych podziemiach przechowywano płody rolne. Dopiero w r. 1957 ks. Edward Dolecki, proboszcz z Sitańca, rozpoczął starania o uratowanie obiektu. Budynek odrestaurowano i przystosowano do celów sakralnych (obniżono wejście, dobudowano przedsionek, położono posadzkę, zrobiono więźbę dachową i pokryto dachówką, a w r. 1969 otynkowano ściany). W r. 1958 nad nawą zbudowano drewnianą wieżyczkę, zaś w r. 1974 dach pokryto blachą.

Kaplica murowana z cegły, jednonawowa, wykonana w stylu romańskim, wyposażona w drewniany ołtarz wykonany w r. 1970 przez miejscowego stolarza. Jana Mazurka. W centralnym miejscu ołtarza umieszczono duży dębowy krzyż, sprowadzony od redemptorystów z Tuchowa w r. 1970. Drewniana chrzcielnica wykonana w r. 1970 przez Józefa Bikowskiego. W kaplicy znajdował się obraz św. Franciszka z Asyżu (mal. Łucja Bałzukiewicz. Wilno 1933 r.). Obecnie kaplica jest zamknięta.

Obecny kościół parafialny, pw. Św. Antoniego Padewskiego, z lat: 1983-94, wg projektu inż. Bolesława Picia z Zamościa, trzynawowy, trójdzielny, zbudowany na planie prostokąta, po prawej stronie prezbiterium zakrystia, kamień węgielny poświęcił 4 VI 1984 r. bp Bolesław Pylak.

W ołtarzu głównym świątyni krzyż, po bokach figury śś. Wojciecha i Stanisława. Projekt ściany ołtarzowej wyk. mgr inż. archidiec. Maria Gmyz. Ołtarze boczne: lewy z obrazem Matki Bożej (jest to nawiązanie do starej tradycji mówiącej o objawieniach Matki Boskiej miejscowej ludności), prawy z obrazem św. Antoniego.

B. Cmentarz parafialny istnieje od r. 1978.

O d p u s t: św. Antoniego (niedziela po 13 VI).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 11.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1970

małżeństw od r. 1970

zmarłych od r. 1970

Kronika parafialna od r. 1970

Lista proboszczów: ks. Józef Grzanka (1970 – 1994), ks. Ryszard Wróbel (1994 – 1997), ks. Józef Zwolak (1997 – 1999), ks. Franciszek Nieckarz (1999 – 2002), ks. Stanisław Róg (2002-2007)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Legion Maryi, Rada Parafialna, ministranci, schola, Koła Żywego Różańca, parafialny zespól charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Udryczach