2008 р. Картини - додому

Наталя Соколенко, Іван Віссаріонов

До Уманського музею повертаються викрадені полотна

Викрадені з Уманського музею картини сьогодні повернулися у рідні стіни. Нагадаю, «Вiкна» першими розповіли, як 2 роки тому полотна найліпших українських малярів минулого століття підмінили на копії. Побачити знайдені твори в галереї можна буде тільки після вироку суду.

Уманський художній детектив. 2 роки тому. Міліція разом із директором музею вирішили влаштувати виїзну виставку просто у райвідділку. Правоохоронцям передали оригінальне малярство найліпших українських художників минулого століття: Яблонської, Шишка, Глущенка. Картини повернули. Але, музейники відчули, що від них несе свіжою фарбою, а автографи давно померлих майстрів стали просто розтікатися під руками.

Схвильованих музейників уманська СБУ півроку запевняла, що картини розшукують, одначе кримінальну справу порушили лише після сюжету у «Вікнах». Марина Остапенко, речниця Служби безпеки України: “Директор зізнався у скоєному…”

Слідчі прокуратури, що взялися до справи після СБУ, швидко знайшли тих, хто вивозив з Умані справжні картини, художників, що робили копії, і врешті частину полотен. Оксана Слюсаренко, старша наукова співробітниця Уманського краєзнавчого музею:”Зараз у нашому музеї поступово монтується сигналізація, по мірі надходження коштів”.

“Зимове сонце” Миколи Глущенка, слідчі знайшли місяць тому на Великому антикварному салоні. Її виставив приватний колекціонер, не підозрюючи, що полотно крадене. Серед відвідувачів салону – найзаможніші й найвпливовіші українці, зокрема й президент Ющенко. Організатори виставки, як могли намагалися зам’яти скандал, і навіть припускали, що це інша, просто дуже схожа картина. Однак, експертиза підтвердила – на антикварному салоні виставили крадений живопис.

Сергій Кізь, слідчий із особливо важливих справ військової прокуратури:”Цю картину ми вилучили в Українському домі…”

У розшуку залишаються тільки картини Тетяни Яблонської. Їх поки знайти не вдалося. Решту сьогодні доправили в Умань.

Випадок підміни оригіналів на копії не один. У Міністерстві культури на сьогодні відомо про майже сотню підроблених полотен у різних музеях. Скільки усього картин в українських музеях підмінені на копії стане відомо у 2010 році. Доти триватиме перевірка Міністерства культури на справжність мистецьких творів.

Джерело: СТБ